Despre idioții de pe Facebook

Eram pe Facebook mai devreme și văd postarea asta.Screenshot_1

În general când există postări de astea există o singură categorie de idioți. Ăia care cred că e legitim când văd o postare care include un Superman care pare că suferă de leucemie, un logo Facebook redimensionat prost, o poză cu Mark redimensionată prost și un text făcut în Paint. Și fac ce scriu în poză pentru că proști și pentru că instinctul de turmă. Pe ăia îi vedem clar în numărul de comentarii – peste 25.000 în acest moment. Ăia deja sunt ireversibil pierduți și nu mai poți să le faci nimic. Ăia sunt totuși într-un fel inocenți.

Pe ăia o să îi lăsăm în pace acum și o să trecem mai departe, la categoria mai periculoasă, aia a idioților agresivi. Ca ăsta din poză.

Screenshot_2

Hai să recapitulăm. Ce văd eu când mă uit la postarea lui Micutzu? Că omul a semnalat că erau la acel moment 22.000 de idioți care au dat reply la postarea unei pagini de Facebook care are usernameul ilie.jr.

Screenshot_3

Ce vede idiotul agresiv din comentariul de mai sus când se uită la postarea lui Micutzu? Idiotul agresiv de mai sus vede că Micutzu de fapt ar fi dat share la postarea aia pentru că ar fi crezut că e pe bune.

Iar idiotul nostru agresiv se sesisează. Pentru că ăsta e un tip mai special de idiot. Ăsta e un idiot informat, urmărește opt pagini de știri pe Facebook și are o părere despre orice, comentează și se inflamează online indiferent care e subiectul pentru că el vrea ca lumea să remarce faptul că el are o părere și că și-o susține sus și tare. Nu contează că mai mult din jumătate din lucrurile la care comentează nu le înțelege. Nu contează că părerile lui se formează în general ca și contra-păreri la părerile altora ca el, nu. Pentru el contează că dacă cineva comentează la o poză cu un măr „ăsta e un măr”, atunci el nu poate să stea deoparte și să se gândească „uite, o poză cu un măr la care unul a comentat că ăla e un măr. Ia să vedem, cât e ceasul? 19:53. Ok, mai am timp 7 minute până intră Gâdea în direct cu o oală de căcat la televizor din care ne dă la toți câte o linguriță, ia să mă inflamez eu repede pe subiectul ăsta.” În cazul de față, nici nu mai contează că și ălalalt era la fel de prost pentru că a simțit nevoia să spună public la o poză cu un măr că ăla e un măr. Nu, ăla era idiotul pacifist și inocent. Ăla nu era atât de deranjant și contextul nici nu mai contează aici. Aici contează că indiferent care e subiectul, idiotul agresiv trebuie să aibă o părere și el își formează părerea strict ca să fie în contradictoriu cu ceilalți ca să aibă o cauză pe care să o susțină.

Idiotul apasă pe reply. „Bă, da tu ești prost? Păi ce crezi, că noi suntem atât de idioți încât noi nu ne-am dat seama că ăla e un măr? Bine că ești tu deștept. Și ia stai așa, dar de unde știi tu că ăla chiar e un măr? I-ai făcut tu analiza microbiologică să vezi că așa e? Dacă nu e un măr și e o pară? Ce, știi tu sigur cum arată toate speciile de mere și pere de pe Pământ? EȘTI PROST ȘI EU SUNT DEȘTEPT PENTRU CĂ EU TE CONTRAZIC MAI TARE ȘI MAI RĂSPICAT ȘI ASTA FACE CA PĂREREA MEA SĂ FIE MAI VALIDĂ DECÂT A TA.”

E trist că orice idiot are acum dreptul să aibă acces la Internet. Și la ajutor social. Pot să pariez că peste 70% din ăia care au comentat la postarea originală trăiesc pe ajutor social sau alocațiile copiilor. Dacă ar fi necesar un test de inteligență ca să accesezi Internetul, 70% din utilizatori ar dispărea și am avea un Internet mai bun.

Și nu mă refer la genul ăla de test de inteligență cu pătrățele și căcaturi. Nu, un test simplu cu câteva întrebări care să identifice mai degrabă capacitatea individului de a lua o decizie și a își forma o părere în mod rațional. Gen:

  1. Ce părere ai despre conflictele contemporane raportate la influențele geo-politice actuale? Varianta 1: Vreau să răspund. Varianta 2: Nu știu, nu mă bag.

Băi, orice om cu puțină decență și bun-simț care nu e expert în domeniul ăsta și-ar da seama că nu are nici o idee despre ce e vorba și că nu poate implicit să aibă o părere despre un lucru pe care nu îl cunoaște. Ar bifa „nu știu„ și ar trece mai departe. În afară de idioții agresivi care ar porni televizorul, ar da pe Antena 3 sau Realitatea și ar aștepta până ar apărea ceva care să aibă și cea mai mică legătură cu întrebarea. După care ar sta frumos cu polonicul lângă televizor, ar înghiți căcat pe tema asta până le-ar plesni stomacul și după ar veni și ar răspândi o parte din căcatul care se revarsă din ei printr-un răspuns la întrebarea de mai sus. Asta ar face idioții agresivi.

Și ca să nu ne limităm la Internet, am putea duce chestia la nivelul următor și să facem din asta o condiție existențială pentru dreptul la viață. Din Internet mai bun ajungem la o lume mai bună. Dar dacă aș zice asta ar sări unul să-mi spună că „și idioții ie oameni„ și dreptul la viață și bla bla bla. Ok, ar avea dreptate. Dar uite că totuși am zis-o.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.