Review: Apple MacBook Air 2017 – mqd32ze/a

Astăzi o să analizăm MacBook Air 2017 de la Apple, un laptop pe care eu mi l-am achiziționat acum două săptămâni și pe care l-am folosit în mod intens de atunci.

General

Modelul în cauză – mqd32ze/a – vine cu un procesor Broadwell i5 de 1.8GHz, 8GB RAM DDR3 @1600MHz, SSD de 128GB și o placă video integrată Intel GMA HD 6000. Ce am remarcat încă din primele momente de utilizare este eleganța specifică Apple, laptopul venind cu un design modern și care încă arată bine deși a fost prima dată lansat acum mai bine de șapte ani.

Încă din prima zi de utilizare am rulat mai multe aplicații destul de solicitante pe el – Adobe Photoshop CC, Adobe Animate CC și altele și laptopul chiar își face treaba. Faptul că modelul a primit un upgrade de hardware de la Apple în combinație cu sistemul de operare extrem de bine optimizat (you hear me Windows?) face ca laptopul să zboare la propriu.

Feedbackul la tastare e ok, totul e plăcut la atingere și finisajele sunt de calitate. Nu am folosit touchpadul deci nu pot să mă pronunț în legătură cu el. Oamenii zic că e bun.

Ecranul este un TN iar calitatea imaginii și unghiurile de vizualizare nu sunt chiar atât de bune. Sincer, la banii ăștia puteau să pună și un IPS în el. Nu recomand în special dacă va fi folosit la editare de text în mod intens întrucât este obositor și nu aduce o experiență de utilizare atât de plăcută. Repet, pentru editare de text.

Conectivitate și performanță

Pe partea de conectivitate, vine cu o placă de rețea Broadcom 802.11ac. Rulându-l pe o rețea 1 Gbps pentru testare, descarcă cu puțin peste 660Mbps și uploadează tot la fel. Asta prin Wi-Fi, întrucât laptopul nu vine cu mufă Ethernet (LAN).

Ca și performanță, laptopul scoate în programul de benchmarking Cinnebecnh R15 116 puncte în Single CPU și 277 puncte în Multi CPU. *conform notebookcheck.net – eu nu am avut timp să rulez testul pe el.

Ca și viteze de scriere și citire a SSD-ului, eu am reușit să obțin 1420MB/s la citire și 770MB/s la scriere.

Ca și temperatură, temperatura laptopului la utilizare de bază (browsing, office, muzică) rămâne undeva în jurul a 28ºC. La utilizare mai intensă, temperaturile ajung pe la 36 – 40ºC.

Baterie

În ultimele zile nu l-am mai ținut conectat deloc la priză, ci doar pe baterie fiindcă stau cu el în pat și mă deranja cablul (care în cazul meu nu e chiar atât de rezistent precum pretinde Apple, în sensul că se îndepărtează foarte ușor). Utilizat cam 6 ore în total, strict browsing și muzică în fundal, de la 100% a ajuns la 68%. Foarte foarte bună bateria.

Concluzie și cost

Părerea mea este că laptopul își merită banii în acest moment atâta timp cât ai nevoie de el în acest moment. Experiența de utilizare a unui sistem OS X în combinație cu hardwareul foarte bine ales de Apple oferă performanță foarte bună iar laptopul își merită banii din privința asta.

Totuși, dacă nu aveți nevoie de el acum atunci recomandarea mea este să mai așteptați. În momentul de față dacă aveți bugetul necesar, un MacBook de 12″ sau un MacBook Pro de 13″ oferă un raport preț-calitate mult mai bun, iar asta strict din cauza faptului că generația 2017 cel mai probabil a fost ultima din această serie MacBook Air iar Apple urmează să renunțe la acest model de laptopuri în favoarea unor modele noi.

Astfel, cel mai bine e să așteptați dacă nu vă e strict necesar acum. Anul ăsta cel mai probabil o să aducă modele noi și în momentul de față nu merită să mai achiziționezi un MacBook Air decât dacă nu ai buget pentru unul din modelele menționate mai sus și în același timp depinzi strict de asta.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.