Rusia și internetul

Screenshot_5_compressed

Imaginea de mai sus e un titlu de pe site-ul digi24.ro. Așadar, rușii s-au supărat că Telegram nu le dă cheile necesare ca să decripteze niște mesaje aparent care au legătură cu organizațiile teroriste ruse și vor să blocheze accesul la aplicație.

Treaba stă cam așa. Asta e o propagandă de doi lei pe care Rusia o folosește drept fațadă. Nu știu exact la ce și pentru ce pentru că nu știu care e treaba pe la ei, dar strict din punctul de vedere al știrii ăsteia, e o fațadă la altceva.

Telegram e o aplicație de chat care oferă posibilitatea criptării mesajelor dintre două persoane. Aplicația folosește un protocol end-to-end encryption propriu denumit MTProto 2.0. Detaliile tehnice ale protocolului ăsta sunt expuse pe pagina celor de la Telegram. Orice om care are cunoștințe în domeniu înțelege cum funcționează encriptarea datelor și înțelege că nici măcar aplicația sau dezvoltatorii ei nu au acces la cheile de encripție private.

Au mai avut și cei de la Telegram scăpările lor, de exemplu vulnerabilitatea asta care permitea unei terțe persoane să vadă când un utilizator intra și ieșea din aplicație bazându-se pe niște informații de tip metadata, dar asta e altă mâncare de pește.

Rușii au servicii și au hackeri pricepuți. Au oameni în domeniu care au studiat atent chestiile alea și și-au dat seama că nu pot să le decripteze sau să le acceseze. Și-au dat evident seama și de faptul că nici măcăr cei de la Telegram nu pot să o facă, așa că soluția nu ar fi fost în nici un caz să îi cheme pe cei de la Telegram să le ceară un lucru de care aceștia nu sunt capabili.

Deci care e scopul blocării aplicației în Rusia? Unul politic. Restul e doar dezbatere publică care influențează oamenii.

Ah, și puțin umor.

When Reuters asked a person in the Russian government on how they would operate without access to Telegram, the person, who asked not be identified due to the sensitivity of the issue, replied by sending a screenshot of his mobile phone with an open VPN app.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.