Nesimțire, indiferență și oameni

Cambridge Analytica nu doar că abuza de datele tale personale, ci chiar voia să îți arunce asta în față.

Adică mai pe scurt, după ce colecta și ultimul bit de informații personale legate de tine, îți oferea și posibilitatea să le vinzi companiilor interesate fiind plătit tot în moneda dezvoltată de ei.

Eu te spionez, colectez date despre tine după care îți ofer posibilitatea să îmi crești businessul vânzându-ți acele date unor companii.

Iar chestia asta se reflectă în viețile oamenilor în mod indirect dar influent, întrucât lucrurile de genul ăsta influențează de multe ori deciziile oamenilor în legătură cu alte lucruri care mai apoi vor avea consecințe tot asupra lor. Politics & shit. S-a întâmplat deja în Mexic. Mai nou campaniile de susținere politică îi vor prezenta omului FIX ceea ce vrea el să audă și FIX din partea cui vrea să audă acel lucru. Iar deciziile de genul ăsta pe care fiecare individ le ia se răsfrâng mai apoi în mod inevitabil asupra societății și a generațiilor viitoare.

Și se întâmplă din două motive.

Unu, din cauza indiferenței. E greu pentru un singur individ să vadă imaginea în ansamblu. „Păi ce mă interesează pe mine asta, ori că văd reclama x ori y tot aia e. Mai departe de atât nu are cum să ajungă.”

Doi, din cauza lipsei de alternative. Cambridge Analytica ar fi continuat să facă ceea ce știa mai bine și în ziua de azi dacă nu era scandalul cu Facebook. Și realistic vorbind, în momentul de față nu există alternativă pentru Facebook raportat strict la scopul pentru care a fost creat și pentru care e folosit, respectiv relațiile sociale. Nu mă refer la facilități, utilitate și alte căcaturi, că asta au încercat să facă mulți și nu au reușit. Mă refer strict la faptul de a menține legăturile dintre oameni. Degeaba vii tu cu o platformă mai bună de zece ori din punct de vedere tehnic decât Facebook atâta timp cât reachul tău e de o sută de ori mai mic decât cel al Facebook. Și ăsta e doar un exemplu, „Facebook” poate fi înlocuit cu orice gigant din orice domeniu în momentul de față.

What is the solution?

4 comentarii la „Nesimțire, indiferență și oameni”

  1. Soluția e să trăiești fără să activezi pe Facebook (da, se poate). Vrei să comunici? OK, instalezi Messenger Lite pe telefon și ții legătura cu prietenii fără să fii expus/ă la postări promovate sau reclame plătite. If anything, asta îți și îmbunătățește relațiile sociale, pentru că nu te mai interesează că X dă share la meme-uri cu PSD sau Y ține cu Remus Cernea pentru că ceva ceva drepturile delfinilor.

    Și da, știu că Messenger tot de Facebook ține, dar încă n-au băgat conținut plătit în mesagerie, așa că n-au cum să te manipuleze. Că îți scanează mesajele e altă poveste dar cine ține neapărat la asta comunică oricum prin alte mijloace

    1. Păi și Messenger Lite nu tot din aplicația/contul de Facebook ia oamenii? Nu știu, întreb. Dar în orice caz, ideea e că dacă instalez chestiuța asta ca să vorbesc cu oamenii pe care îi am în contacte atunci nu am rezolvat nimic, dar fix nimic. Pentru aia pot să folosesc SMS sau WhatsApp. Ideea era să găsesc oamenii înainte de a interacționa cu ei. Și mai e și reach și alte chestii.

      1. Ba tot de-acolo îi ia. Credeam că zici de păstrat legătura cu oamenii pe care îi ai deja pe Facebook și nu vor să folosească alte aplicații, de-asta ziceam de Messenger.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.