Criza apei din Bacău

Locuiesc în Bacău. Din păcate, pentru că în ultima săptămână mi-am blestemat efectiv zilele și nopțile. Despre criza apei din Bacău.

Povestea pe scurt: Sâmbătă 14 iulie s-a constatat o defecțiune la segmentului conductei de aducțiune Valea Uzului – Moinești, fapt care a lăsat întreg municipiul Bacău fără o picătură de apă. Cei de la C.R.A.B – Compania Regională de Apă Bacău au anunțat că se rezolvă până duminică seara. Apoi că se va rezolva până după miezul nopții. S-a făcut luni și oamenii tot nu aveau apă.

Până marți. Marți cei de la CRAB au anunțat că totuși, totuși s-a rezolvat și că s-a început reumplerea conductei de apă. Câteva ore mai târziu, șoc și groază! Directorul tehnic al CRAB anunță că aceeași conductă a crăpat pe aceeași porțiune. Băi nene, conductă care a fost reparată câteva ore mai devreme.

Astăzi e vineri. De sâmbăta trecută până acum nu am avut o picătură de apă la robinet. Sunt 7 zile, oameni buni. Am făcut două drumuri la București în timpul ăsta, am stat câte 10 ore în mașină dus-întors la fiecare deplasare, am transpirat și am obosit. Nu am reușit să fac nici un duș de sâmbătă. Fac baie turnându-mi apă în cap dintr-un bidon de 5 litri și trebuie să cumpăr zilnic și să car până acasă câte 20l de apă ca să pot folosi la WC și la spălatul vaselor. Nu mai am haine curate că nu am cu ce să le spăl. Efectiv atât eu, cât și ceilalți 170.000 de cetățeni ai Bacăului, am fost reduși la stadiul de animale. Suntem doar niște animale ale căror vieți sunt neimportante.

Cât tupeu jegos și nepăsare. Câtă lipsă de responsabilitate și bun-simț. Câtă privațiune de puțină decență necesară unei ființe umane. Sute de mii de copii, bătrâni dar și oameni simpli limitați unor condiții medievale și subumane. Spitalul Județean care a amânat operații din cauza lipsei de apă. Spitalul Județean, băi oameni buni. Unde te duci ca să nu mori, dar se pare că nici acolo nu mai ai scăpare.

Toți sunt o apă și un pământ. Mă rog, mai mult pământ zilele astea, s-ar fi uscat și ăsta dacă nu ploua săptămâna asta. CRAB-ul a mințit oamenii în față, anunțând marți că avaria s-a rezolvat când de fapt ei știau că aceasta a recidivat. Au încercat să țină asta ascuns ca să nu se încingă spiritele. Necula amenință cu plângeri penale dar nu a fost în stare să deruleze proiectul pentru sursa alternativă de apă a orașului, proiect care s-ar fi putut face din bani europeni. Știți când a vorbit Necula despre proiectul ăsta? În campania electorală și acum, când s-a ivit avaria. Atât. Când a existat interes și când a trebuit să facă ceva ca să nu-l linșeze oamenii pe stradă.

Dar știți care e singurul lucru care s-a făcut, practic, pentru soluționarea problemei ăsteia? A fost trimis un muncitor să repare conducta. Băi nene, UN muncitor. Nimeni, nici un site de știri din Bacău nu a relatat treaba asta. Nu, a trebuit să se ducă Dorin Chirilescu – Spirit Civic și UrbanBacau, un simplu cetățean, pe banii și pe timpul lui, prin noroi și fără speranța ca atunci când va ajunge acasă să poată să se spele, ca să relateze adevărul de la fața locului. Și adevărul era fix în ochii lui și ai camerei cu care a transmis live de acolo. Un muncitor al CRAB la fața locului și patru autospeciale de pompieri ale ISU Bacău care au oferit cât de mult sprijin au putut. Dar ce sprijin să oferi unui singur om care a fost trimis să repare ce nu au putut alții să facă corect acum 7 ani, când a fost instalată conducta de față.

Guvernul a avut ședință ieri, pe data de 19 iulie, când deja era a șasea zi consecutivă în care Bacăul nu a avut apă. Credeți că s-a discutat ceva pe tema asta? Credeți că miniștrii de la Sănătate, Administrație Publică sau Mediu au avut ceva de spus pe tema asta? Nu, că ăsta nu era un lucru important iar oricum în momentul de față în Guvern se au în vedere alte lucruri mai importante, cum ar fi modalitatea de grațiere a lui Dragnea & asociații. Asta contează în momentul de față mai mult decât orice, poate să vină și ciuma bubonică că ăștia tot n-ar mișca un deget până nu și-ar vedea prima dată cururile scăpate. Au avut totuși timp să vorbească despre stadioane, investiții și autostrăzi, folosind cuvinte mari cum ar fi „moștenirea culturală națională care trebuie păstrată, promovată și transmisă generațiilor viitoare”. Care generații băi tâmpiților că mai e puțin și un oraș cu 170.000 de oameni o să fie lovit de o epidemie din cauza nepăsării voastre, iar voi ieșiți cu comunicate în presă despre promovarea culturii și dezvoltarea țării?

România a uitat ce înseamnă democrație. Nu mai cunoaștem noțiunea asta. Acceptăm să fim umiliți și înjosiți de un sistem bolnav condus de niște nemernici fără scrupule sau pic de onoare. Suntem guvernați de niște escroci care trag doar pentru buzunarul propriu fără rușine sau frică de justiția care nu există. Unde sunt DNA și Parchetele în situația de față? Unde sunt DSV-ul și DSP-ul? Cum să supui un oraș întreg unui risc de sănătate publică din cauza incompetenței și nepăsării tale ca instituție, și mă refer și la CRAB, și la Primărie, și la Instituția Prefectului, la toți, iar instituțiile oficiale să nu vină cu un comunicat măcar că se anchetează treburile astea? Cum se pot întâmpla lucrurile astea în anul 2018, într-o țară membră a Uniunii Europene și nimeni să nu reacționeze?

Dar ce mă înfurie cel mai tare sunt cei care încearcă să găsească scuze situației ăsteia. Și nu mă refer la ăia care au scaunele în instituții și vor să țină de ele, mă refer la ăia care sunt în aceeași situație ca și restul dintre noi dar au atins un nivel atât de mare de inconștiență și îndoctrinare încât nu mai separă răul de bine. Vedeți mai jos comentarii de pe Facebook.

Screenshot_28

Primul e ăsta care spune că ar trebui să ne adaptăm. Deci noi suntem problema și nu ei. Nu e nimic în neregulă cu faptul că jigodiile care ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemelor ăstora nu o fac că nu au timp să rezolve și problemele comunității și să mai și tragă din banii publici, așa că merg pe varianta a doua. Nu. Noi suntem problema. De ce nu putem noi să ne obișnuim cu ideea că în secolul XXI într-un oraș reședință de județ nu am putea trăi fără apă. Ce, suntem handicapați, nu avem două mâini și două picioare să putem căra zilnic bidoane cu apă kilometri întregi și să ne spălăm la lighean? Mofturoși, dom’le, mofturoși săracii ăștia, fir-ar ei ai dreacu` de nespălați.

Screenshot_29

Al doilea e Răzvan Bibire. Autor la ziarul Deșteptarea din Bacău, un om plin de caracter aparținând unui trust de presă complet neafiliat politic. Domnul Bibire ne spune că da, într-adevăr, a durat ceva timp treaba asta dar așa funcționează lucrurile, așa e standard. Așa face toată lumea. Știm cu toții că dacă lucrul ăsta s-ar fi întâmplat într-o țară civilizată, același răspuns ar fi primit și cetățenii de acolo, că așa e standard. Domnul Bibire a mai menționat de asemenea într-unul din celelalte articole ale sale că protestatarii ăștia strică țara. Că de ce se cer demisii și se protestează, ce, nu putem să ne înțelegem ca oamenii și să ne facem că nu vedem ce se întâmplă zilnic în jurul nostru? Domnii de la putere să stea liniștiți în scaune și să tragă din banii publici iar voi ăștia, plebea, să închideți și voi ochii și să lăsați domnii să facă ce știu ei mai bine, ce au învățat în ultimii 28 de ani. L-am întrebat ce scrie mai jos și într-un comentariu pe Facebook la postarea sa, doar că acum comentariul a dispărut și am fost exclus din grupul în cauză. Cred că nu m-am exprimat eu corect. Hai să mai încerc o dată.

Băi muistule, nu ți-e bă scârbă de tine dimineața când te trezești, te uiți în oglindă și vezi ce lichea subjugată politic cu chip de slugă ai ajuns? În ce corp de târfă ordinară moale la șezut îți târăști existența mizeră? Nu ți-e băi dezaxatule rușine să aperi hoții care pun în genunchi o țară întreagă din postura de jurnalist care ar trebui să apere drepturile cetățenilor? Canalia dracului. Mori, bă, mori.

Morții mă-sii de treabă, deja nu mai pot. Scriu articolul ăsta plin de nervi, de draci dar în același timp mă simt neputincios și umilit. E peste puterea mea de înțelegere cum se pot întâmpla lucrurile astea. Îmi bag pula în tot.

Cu mult respect,

Un cetățean.

UPDATE 1: Ah, și știți ce mai e amuzant? Că momentan conducta se umple, dar cu un debit de 3 ori mai redus decât cel normal. Puteți să ghiciți de ce? Exact, pentru că le e frică că au reparat fix pula și de data asta și sunt conștienți că dacă o să crape iar conducta, intră lumea peste ei în birouri. De asta.

Un comentariu la „Criza apei din Bacău”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.