Banca Ortodoxă Română

A se vedea poza de mai jos, dintr-o biserică de undeva din România, posibil din Bacău. Reguli de cuviință pentru participarea la lucrările religioase din biserici.

41556960_2306018142745109_7709211613349281792_o

Nu haina face pe om. Așa se spune, așa e normal să fie și așa ar zice de exemplu și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Băncii Ortodoxe Române. Doar că la intrarea într-o anumită biserică aflată pe meleagurile statului creștin-ortodox numit România, se pare că zicala de mai sus își pierde valoarea.

Probabil principiile care se bazează pe noțiuni precum umanitate, empatie sau înțelegere își pierd definiția în detrimentul sfintelor reguli instituite de un popă în parohia dânsului.

Cum, unde și când s-a ajuns ca un om să fie judecat pentru aspectul său fix de către cei care propăvăduiesc așa-numitele norme morale și de viață prin care susțin „iubirea aproapelui” și la „pacea dintre oameni”? Oare e posibil ca B.O.R să nu fie decât o afacere prin care un grup restrâns de oameni bogați devin tot mai bogați manipulând o masă de oameni? D..dar Biblia, dar ce a zis Iisus, dar cele 10 porunci, unde sunt toate astea?

Probabil sunt prăfuite printr-un sertar din casa vila palatul templul preafericitului patriarh Daniel, că în seif nu mai avea loc să le bage pe lângă teancurile de dinero și lingourile de aur, plus mini-catedrala neamului pe care o poartă cu mândrie în cap la fiecare apariție.

Deci ideea de mai sus care ar fi, că de exemplu copiii ăia transformați în cerșetori care bagă prenadez și cerșesc pe lângă biserici nu ar avea de exemplu voie să între in casa Domnului, că sunt desculți iar înăuntru sunt numai covoare scumpe. Nu, nu, nu așa a zis preotul, așa a zis Dumnezeu.

Nu sunt ateu. Nu cred nici în Biserică sau în valorile promovate de ea. Sunt pur și simplu un om care crede strict în Dumnezeu și în câteva valori morale pe care mi le-am însușit singur, prin educația pe care am primit-o sau pe care mi-am făcut-o și prin experiențele care mă definesc ca om azi. Și tocmai din această cauză, având și o parte care simte repulsie și furie când vede mizerii de genul celor de mai sus, pot să declar liniștit și împăcat cu mine însumi că mă piș pe B.O.R, pe preafericitul Dani și pe toți argații lui, pe preoții care promovează lucruri de genul celor de mai sus.

Pe catedrala mântuirii morților mă-sii care va costa peste 90 de milioane de euro, asta fără finisaje (probabil alea vor costa cel puțin triplu. nu se acceptă decât marmură și granit din alea fine, cu o inserție de aur de 24 de carate în locurile strict necesare). Bani cu care s-ar fi putut construi școli și spitale, multe școli și spitale. Locuri în care am fi putut să ne asigurăm că în sondajele de peste 30 de ani rata analfabetismului va fi mai mică și că oamenii vor beneficia de servicii medicale decente, nu că vor muri cu zile în spitale.

Îi respect în schimb pe cei care îi oferă o pâine cerșetorului de pe stradă fără să aștepte să fie filmați ca să pună pe Facebook, pe cei care nu judecă oamenii de pe stradă după felul în care arată sau în care sunt îmbrăcați, pe preoții care deși fac parte din aceeași mașinărie mizeră folosesc totuși banii pe care îi strâng (după taxe, impozite și șpăgi trimise către sucursala centrală  a B.O.R) să le cumpere haine și rechizite copiilor săraci din zonele defavorizate.

Fac o mențiune aici vis-a-vis de preoți. Pentru că generalizez fiind vorba de majoritate, dar nu judec în mod absolut, sunt sigur că mai există și oameni buni printre ei. Ăia 1%, da.

Dar ei nu contează. Nu contez nici eu, nici tu care citești articolul ăsta în acest moment și nici ceilalți 10 oameni din jurul tău pe care îi cunoști și știi că gândesc la fel. Reprezentăm doar o masă prea mică de oameni a căror părere nu se poate reflecta în mod concret pe nici un plan.

Momentan Banca Ortodoxă Română își va continua mersul deja firesc. Copiii de la țară vor continua să meargă câte 20km pe jos până la o școală cu toaleta în fundul curții. Oamenii vor continua să fie nevoiți să dea șpăgi medicilor pentru consultații, iar mai apoi medicii să îi trimită într-un spital unde pleacă să se vindece de o boală și se întorc cu trei, eventual și cu o infecție supurativă. Copiii de 16 ani vor intra la pârnaie pentru că au furat mâncare dintr-un magazin în timp ce Dragnea va promulga legea grațierii. Exemple sunt multe și aș putea să le înșir aici până dimineață. Adevărul, în schimb, poate fi rezumat foarte simplu.

Toate astea sunt o consecință directă a corupției și a sistemului bolnav în care trăim momentan.

Felicitări România.

Un comentariu la „Banca Ortodoxă Română”

  1. Daca as fi iesit din oricare alta parte a lumii, as fi zis ca e prea de tot, ca nu se poate. Eh, din pacate pentru mine (sau din fericire, cine mai stie), am crescut intr-unul din sus-mentionatele sate, care, desi avea scoala (prin ceva miracol), toaletele lipseau cu desavarsire, peretii pareau opere postmoderniste la cate crapaturi aveau, iar la caldura in timpul iernii doar visam cu coatele pe banci, infofoliti de mamele noastre in jumate dulapul. Acum am 22 de ani, si cu exceptia unor peteceli aruncate in scarba pe cate un perete si o toaleta interioara care doar invatatoarea are dreptul s-o foloseasca, nu s-a schimbat nimic. Invatatoarea mai vine, ca sunt familii care nu isi permit sa isi mute copiii la o scoala din orasul invecinat, ca n-au cum sa faca naveta, asa ca da, mai vine, la 10 copii intre 6 si 10 ani care ar invata, dar din noiembrie pana in martie le dardaie creierul de frig.

    E secolul 21, nu? E fuckin’ 2018. Si totusi, in Romania, parca timpul a stat in loc vreo 30 de ani. Dar ce tot vorbesc eu aici, hai sa mai ridicam o biserica. Hai sa mai facem o catedrala, ca omu-i necredincios si de aia ii merge rau. Intra lumea despuiata in biserica si se propaga bad karma la credinciosi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.