Sfaturi de început pentru freelanceri

Pe care mi le-aș fi dorit să mi le zică și mie cineva înainte să mă apuc de treaba asta.

  1. Stabilește în mod concret, exact și până la cel mai mic detaliu ce o să îi oferi clientului și cum o să arate produsul final. Dacă nu o faci, o să te trezești că clientul o să-ți ceară 70`j de schimbări până i se pare lui că arată cum trebuie și facilități pe care voi nu le-ați stabilit de la început. Pățit, nu e plăcut.
  2. Număr limitat de revizii. Nu contează ce faci. Web dev, design, aplicații iOS. Număr limitat de revizii până la versiunea finală, restul se suprataxează. Ca să eviți situații similare celor descrise la punctul 1.
  3. Negociază. În favoarea ta, desigur, nu invers. Da, e greu la început când nu ai experiență și un portofoliu solid, dar clientul ăla trebuie să înțeleagă că tocmai de asta ar trebui să fie mulțumit pentru că banii pe care ți-i dă astăzi nu i-ar mai fi dat și dacă era să colaborați peste trei ani.
  4. Negociază din nou. Serios, nu lua un proiect pentru un preț mai mic decât cel pe care chiar crezi că merită treaba aia, chit că ai nevoie de banii ăia. Deși poate o să te bucure la început faptul că ai luat niște bani, pe parcurs realizând cât de multă muncă e de depus la chestia aia pe o sumă care clar nu merită, o să ajungi să regreți că ai acceptat în primul rând.
  5. Livreză produse de calitate. Serios, ăsta e cel mai important lucru. Nu poți să vezi lucrurile doar în favoarea ta. Da, vrei niște bani. Da, oferi ceva. Dar în primul rând ceva-ul ăla să fie de calitate. Poate acum scapi cu o chestie două păcălind clientul într-un fel sau altul, dar începând așa o să-ți formezi niște reflexe proaste care or să te afecteze pe viitor. Portofoliul e important.
  6. Fără vrăjitoare ca și clienți. Serios. Am avut eu una. Poza de mai jos zice tot.

Screenshot_122

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: